Voor het schooljaar 2020-2021 zijn er twee leerkrachten gekoppeld aan elke klasgroep. Een klasgroep bestaat uit 2 leerjaren. Deze twee leerkrachten hebben momenten dat ze samen in de klas staan of nemen een deel van de klas apart. Grotere klasgroepen hebben meer uren met twee leerkrachten dan een kleinere klasgroep. Ook de oudste kleuters vormen één klasgroep en kunnen een deel van de tijd opgesplitst worden volgens de noden van de kinderen en de te bereiken lesdoelen.
Samen in de klas? Of apart?
De leerkrachten staan samen in de klas of splitsen de klas op, afhankelijk van de noden van de kinderen en van de lesdoelen. Dat heet coteaching. Coteaching wordt vooral ingezet voor taalontwikkeling en ontwikkeling van het wiskundig denken. Groepen kunnen gemaakt worden volgens leerjaar, volgens niveau, volgens werktempo, enzovoort. We willen hierdoor invulling geven aan de ontwikkelingsdoelen in het leerplan ZILL. Daarnaast willen we zo ook inspelen op de leernoden en leerverschillen die ontstaan zijn tijdens de coronaperiode.
Onze leerkrachten zijn reeds vertrouwd met differentiatie (= rekening houden met verschillen tussen kinderen), maar zullen vanaf het schooljaar 2020-2021 ook regelmatig samen in de klas staan. Samen in de klas staan is voor ons ervaren leerkrachtenteam nieuw. Tijdens het schooljaar 2020-2021 leren dus ook onze leerkrachten bij.
1 leerkracht per klasgroep
In het lager heeft één leerkracht ook een deel van de tijd de volledige klas (dus 2 leerjaren), meestal voor ontwikkeling van oriëntatie op de wereld, muzische ontwikkeling, godsdienst, … De jongste kleuters hebben steeds één leerkracht. Een kinderverzorgster biedt enkele uren per week ondersteuning.